Чи включати суми ПДВ до складу доходу, що отримує платник рентної плати від реалізації у звітному періоді видобутих корисних копалин (мінеральної сировини)

1219

Запитання

Чи враховують суми ПДВ до складу доходу, отриманого платником рентної плати від реалізації у звітному (податковому) періоді видобутих корисних копалин (мінеральної сировини)?

Відповідь

Коли списувати непідтверджений податковий кредит: воєнні строки та бухоблік

Вартість одиниці кожного виду товарної продукції гірничого підприємства — видобутої корисної копалини (мінеральної сировини) обчислюють як співвідношення суми доходу, що отримав платник рентної плати від реалізації відповідного виду товарної продукції гірничого підприємства — видобутої корисної копалини (мінеральної сировини), визначеної відповідно до пункту 252.8 Податкового кодексу України (ПК), та обсягу (кількості) відповідного виду реалізованої товарної продукції гірничого підприємства — видобутої корисної копалини (мінеральної сировини), що визначають за даними бухобліку запасів готової продукції такого платника (п. 252.10 ПК).

У разі обчислення вартості товарної продукції гірничого підприємства — видобутої корисної копалини (мінеральної сировини) за фактичними цінами реалізації, вартість одиниці відповідного виду товарної продукції гірничого підприємства — видобутої корисної копалини (мінеральної сировини) платник встановлює за величиною суми доходу, отриманого/нарахованого від виконаних у податковому періоді господарських зобов’язань з реалізації відповідного обсягу (кількості) такого виду товарної продукції гірничого підприємства — видобутої корисної копалини (мінеральної сировини) (абз. 1, 10—12 п. 252.8 ПК).

Суму доходу, отриманого (нарахованого) від реалізації відповідного виду товарної продукції гірничого підприємства — видобутої корисної копалини (мінеральної сировини) за податковий період, зменшують на суму витрат платника, пов’язаних з операціями передпродажної підготовки, у т. ч. пакуванням, фасуванням (бутелюванням), а також з доставкою (перевезенням, транспортуванням) обсягу (кількості) відповідного виду товарної продукції гірничого підприємства — видобутої корисної копалини (мінеральної сировини) споживачу в розмірах, установлених у договорі купівлі-продажу згідно з умовами постачання.

Суми попередньої оплати вартості обсягу (кількості) відповідного виду товарної продукції гірничого підприємства — видобутої корисної копалини (мінеральної сировини), що надійшли до моменту фактичного виконання господарських зобов’язань (фактичної поставки) або до моменту настання строку виконання господарських зобов’язань (поставки) за відповідним договором, включають до суми доходу для обчислення вартості одиниці відповідного виду товарної продукції гірничого підприємства — видобутої корисної копалини (мінеральної сировини) у податковому (звітному) періоді, якщо такі господарські зобов’язання (поставки) виконали або їх мали виконати за зазначеним договором.

Сума доходу, отримана від реалізації обсягу (кількості) відповідного виду товарної продукції гірничого підприємства — видобутої корисної копалини (мінеральної сировини) в інвалюті, обраховують в національній валюті за офіційним курсом гривні до іноземних валют, що встановлює НБУ на дату реалізації таких корисних копалин.

Обсяг видобутих корисних копалин (мінеральної сировини) — обсяг товарної продукції гірничого підприємства, види якої встановлені затвердженими кондиціями на мінеральну сировину об’єкта (ділянки) надр, що відповідно до П(С)БО 9 «Запаси» обліковує гірниче підприємство як запаси — активи, вартість яких можуть достовірно визначити, для яких існує імовірність отримання їх власником — суб’єктом господарювання економічної вигоди, пов’язаної з їх використанням як товару, та які складаються:

  • з сировини, призначеної для обслуговування іншого, ніж класифіковане в секції В КВЕД ДК 009:2010, виробництва. У тому числі шляхом виконання господарських договорів про послуги з давальницькою сировиною, та адміністративних потреб;
  • готової продукції, що виготовили на гірничому підприємстві, у т. ч. шляхом виконання господарських договорів про послуги з давальницькою сировиною, що призначена для продажу і відповідає технічним та якісним характеристикам, передбаченим договором або нормативно-правовим актом (пп. 14.1.128 ПК).

Щоб обрахувати об’єкт оподаткування, платник податку на прибуток використовує дані бухобліку та фінзвітності щодо доходів, витрат і фінрезультату до оподаткування (абзц. 1, 3 п. 44.2 ПК).

Юрособи — єдинники, які відповідають критеріям, визначеним підпунктом 3 пунктом 291.4 ПК, ведуть спрощений бухоблік доходів і витрат з метою обрахунку об’єкта оподаткування за методикою Мінфіну.

Не визнають доходами такі надходження від інших осіб, як суми ПДВ, акцизів, інших податків та обов’язкових платежів, що підлягають перерахуванню до бюджету і позабюджетних фондів (пп. 6.1 НП(С)БО 15 «Дохід»).

Отже, якщо госпсуб’єкт зареєстрований платником ПДВ, то при визначенні доходу від реалізації у звітному періоді видобутих корисних копалин (мінеральної сировини) він не враховує суми ПДВ, нараховані на вартість реалізованих корисних копалин, що підлягали перерахуванню до бюджету.

ЗІР, категорія 122.04

У декларації з ПДВ — від’ємне значення: чи можна отримати бюджетне відшкодування

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Податкова накладна

Обов’язок платників ПДВ вчасно реєструвати податкові накладні під час воєнного стану й надалі діє, попри всі перебої з електропостачанням. З актуальною формою податкової накладної та особливостями її складання допоможе ознайомитися роз’яснення експерта. У консультації знайдете зразки заповнення податкової накладної для типових ситуацій
308487

Календар бухгалтера 2024: травень

Цьогоріч травень також не святковий – через війну травневих свят немає. Однак розібратися й розрахувати зарплату, відпускні та лікарняні, скласти табель робочого часу – все одно потрібно. Допоможе вам у цьому виробничий календар на травень 2024, а сплатити податки – податковий календар на травень 2024. Вчасно подати податкову, фінансову та статистичну звітність допоможе бухгалтерський календар на травень 2024
27481

Роялті: визначення, облік, оподаткування

Роялті викликає труднощі в обліку для бухгалтерів. Розглянемо, які особливості обліку та оподаткування таких виплат, чим вирізняється роялті для податкових цілей, а також що саме слід врахувати у ліцензійному договорі, аби не було податкових проблем із роялті
28300

Довідники податкових пільг 2024

Податкова оприлюднила оновлений довідник податкових пільг станом на 27.03.2024 року. Там знайдете перелік пільг із податку на прибуток, оподаткування неприбуткових установ й організацій, плати за землю, ПДВ, державного мита тощо, а також визначено строки дії пільг
9609