Штрафи за неподання звітності та несплату податків у період війни: роз’яснення ДПС

ДПС листом від 18.04.2024 №11338/7/99-00-04-01-03-07 розʼяснила, як застосовує до платників, які мають можливість своєчасно виконувати свої податкові обов’язки, штрафи за порушення строків для подання податкової звітності та сплати податків

Штрафи за неподання звітності та несплату податків у період війни: роз’яснення ДПС

Експертне роз’яснення до закону про поновлення перевірок

1. Щодо застосування штрафних санкцій за неподання або несвоєчасне подання податкової звітності

За неподання або подання платником податкової звітності з порушенням строків, визначених Податковим кодексом України (ПК), передбачили відповідальність у вигляді штрафу в розмірах, встановлених пунктом 120.1 ПК, залежно від того, чи застосовувалися до платника упродовж року штрафні санкції за таке порушення.

Для визначення початку перебігу річного терміну (365 або 366 календарних днів для високосного року) приймається дата винесення податковим органом податкового повідомлення-рішення за результатом камеральної/документальної перевірки податкового органу, як за основним так і неосновним місцем обліку платника щодо будь-яких податків та зборів за неподання (несвоєчасне подання) податкової звітності.

На період до припинення або скасування воєнного стану на території України податки і збори справляють з урахуванням особливостей, визначених у пункті 69 підрозділу 10 розділу XX ПК.

Штрафні санкції, встановлені пунктом 120.1 ПК, застосовують до платників у разі неподання або подання після 20.07.2022 податкової звітності з:

  • податку на прибуток, в т.ч. для неприбуткових установ та організацій, частини чистого прибутку (доходу) — за 2021 рік;
  • податку на прибуток, в т.ч. для неприбуткових установ та організацій, частини чистого прибутку (доходу), єдиного податку третьої групи (зі ставкою З або 5%), рентної плати, екологічного податку, збору за місця для паркування транспортних засобів, туристичного збору — за І квартал 2022 року;
  • податку на прибуток (у разі подання звітності відповідно до пп.133 .4.3 ПК), ПДВ, рентної плати, плати за землю (у разі подання щомісяця) — за лютий — травень 2022 року;
  • податків/зборів/платежів за інші звітні періоди — пізніше строків, визначених ПК для подання податкової звітності з таких податків/зборів/платежів.

2. Щодо застосування штрафних санкцій за порушення правил сплати (перерахування) узгоджених сум грошових зобов’язань.

У разі несплати платником узгодженої суми грошового зобов’язання протягом строків, визначених ПК, передбачили відповідальність у вигляді штрафу в розмірах, встановлених статтею 124 ПК.

У разі якщо платник не сплачує узгоджену суму грошового зобов’язання протягом отроків, визначених ПК, такого платника притягують до відповідальності у вигляді штрафу в таких розмірах:

  • при затримці до 30 календарних днів (к. дн.) включно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, — у розмірі 5% погашеної буми податкового боргу;
  • при затримці більше 30 к. дн., наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, — у розмірі 10% погашеної суми додаткового боргу.

Штраф, визначений пунктом 124.1 ПК застосовують лише після сплати податкового (грошового) зобов’язання, оскільки зазначений штраф розраховують від погашеної суми податкового боргу.

Податківці наголошують, що за результатами камеральних перевірок штрафні санкції, визначені пунктом 124.2 та 124.3 ПК, не застосовують, оскільки під час проведення камеральної перевірки податковий орган не має можливості довести чи спростувати обставини, які не можуть мати іншої мети, крім як невиконання або неналежне виконання вимог, установлених ПК (лист ДПС від 06.10.2023 № 25118/7/99-00-04-02-04-07).

З урахуванням особливостей, визначених абзацом дев’ятим підпункту 69.1 пункту 69 підрозділу 10 розділу XX ПК, платників, які мають можливість своєчасно виконувати обов’язки, звільняють від відповідальності за несвоєчасне виконання таких обов’язків щодо строків сплати податків та зборів, зокрема:

  • за 2021 рік — для річного звітного (податкового) періоду;
  • за І квартал 2022 року — для квартального звітного (податкового) періоду);
  • за січень — травень 2022 року — для місячного звітного (податкового періоду). За умови їх сплати не пізніше 01.08.2022.

Чи покарають за воєнного стану за неподання звітності та несплату податків

При цьому враховують, що положення підпункту 69.1 пункту 69 підрозділу 10 розділу XX ПК застосовують до обов’язків сплати окремих податків/зборів/платежів, щодо яких ПК визначив окремі терміни сплати при встановленому річному звітному періоді.

Зокрема податкове зобов’язання щодо плати за землю, визначене у річній податковій декларації, сплачують рівними частками за податковий період, який дорівнює календарному місяцю, щомісяця протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) місяця (п. 287.3 ПК).

Щомісячна сплата податкового зобов’язання з плати за землю за податковий звітний період, який дорівнює календарному місяцю, у разі надання річної податкової декларації розглядають як сплату за місячний звітний період.

Отже, госпсуб’єкта, який має можливість своєчасно виконувати податкові обов’язки щодо дотримання термінів сплати плати за землю, звільняють від відповідальності за порушення термінів сплати плати за землю за період січень — травень 2022 року, за умови її сплати не пізніше 01.08.2022.

У разі сплати плати за землю за січень — травень 2022 пізніше 01.08.2022, а також за порушення термінів сплати плати за землю за червень — грудень 2022 року та подальші звітні періоди платника не звільняють від відповідальності та застосовують штрафні санкції, визначені статтею 124 ПК.

Сплату податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, транспортного податку, єдиного податку четвертої групи, що вносять щокварталу, вважають сплатою за квартальний звітний період, і на неї поширюють дію абзацу дев’ятого підпункту 69.1 пункту 69 підрозділу 10 розділу XX ПК.

Таким чином, за порушення терміну сплати цих податків за І квартал 2022 року таких платників звільняють від відповідальності за умови сплати зобов’язань не пізніше 01.08.2022.

Не звільняють платників від застосування штрафних санкцій, встановлених пунктом 124.1 ПК, у разі сплати після 01.08.2022 узгодженої суми грошового зобов’язання з:

  • податку на прибуток, частини чистого прибутку (доходу) — за 2021 рік;
  • податку на прибуток, частини чистого прибутку (доходу), єдиного податку третьої групи (зі ставкою 3 або 5%), єдиного податку четвертої групи, податку на нерухоме майно, відмінне від земельних ділянок, транспортного податку, екологічного податку, рентної плати, туристичного збору, збору за місця для чаркування транспортних засобів—за І квартал 2022 року;
  • податку на прибуток (платниками податку, які застосовують місячний звітний (податковий) період, відповідно до підпункту 133.4.3 ПК), ПДВ, єдиного податку третьої групи (зі ставкою 2%), рентної плати, плати за землю — за січень — травень 2022 року;
  • податків/зборів/платежів за інші звітні (податкові) періоди — при порушенні строків, визначених ПК для сплати таких податків/зборів/платежів.

При цьому відлік терміну затримки сплати узгодженої суми грошового зобов’язання, встановленого абзацами другим та третім пункту 124.1 ПК, у контексті платежів та звітних періодів, зазначених у підпункті 69.1 пункту 69 підрозділу 10 розділу XX ПК, починається 02.08.2022.

За інформацією ДПС у Київській області

Вебінар для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Оскарження податкового повідомлення-рішення 2024

У випадку, коли органи ДПС виявили порушення, платник податків отримує податкове повідомлення-рішення (ППР). Як бути, якщо не згодні із рішенням ДПС? У консультації знайдете, як виглядає скарга на податкове повідомлення-рішення (зразок), а також порядок оскарження ППР
31952

Штраф за несвоєчасну реєстрацію податкової накладної

ПДВ, безумовно, є найбільш штрафонебезпечним податком, що вимагає складного обліку та адміністрування. У цьому огляді ми розглянемо можливі штрафи за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних або коригування розрахунків
50942

Відображаємо в обліку штрафні санкції

По боргам слід платити, взяті зобов’язання виконувати. Штраф, пеня, неутойка – це покарання за невиконання свого обов’язку. Окрім них є й відшкодування інших втрат, які зазнала друга сторона, наприклад, інфляції. Як же відобразити в обліку штрафи й пеню, що виникають за господарськими договорами, а також при сплаті податків і зборів – у даній консультації
82531

Як підтвердити та оформити форс-мажорні обставини

Форс-мажорні обставини — це ті непереборні обставини, що можуть завадити веденню господарської діяльності. Однак це й те, що може зняти відповідальність за невиконання договору. Особливо актуальним форс-мажор стає під час стихійного лиха та війни. Коли такі обставини визнаються, як їх довести, чи треба доводити форс-мажор під час війни — відповіді на ці запитання знайдете у консультації
35424

Штраф за несвоєчасну сплату єдиного податку 2023

Несплата будь-якого податку – це штраф та пеня. Це може статися як усвідомлено, так і через допущену помилку, яка виявлена самостійно чи органом ДПС. Про наслідки несвоєчасної сплати єдиного податку, штрафи за несплату єдиного податку під час воєнного стану — у цьому огляді
83244

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді