Дайджест роз’яснень ЗІР (2024.10.01-10 — перша декада)

Автор
головний редактор експертно-правової системи «Експертус Головбух»
Податківці ледь не щодня оприлюднюють у Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі (ЗІР) нові роз’яснення щодо різних аспектів оподаткування. Пропонуємо до вашої уваги дайджест, який дозволить не проґавити роз’яснення з теми, яка вам цікава

Найкращий помічник для вас: система «Експертус Головбух»


з/п

Питання

Суть відповіді ДПС

Повне роз’яснення

ПДВ

1

Як заповнюється інформація про дату та номер договору (контракту) та митну декларацію у верхній табличній частині податкової накладної, якщо податкова накладна була складена до 01.10.2024, а розрахунок коригування до неї складається після 01.10.2024?

Не заповнюють рядки «договір (контракт)» та «митна декларація» графи «Інформація про операцію з вивезення товарів за межі митної території України:»

Категорія: 101.15

2

Яка тривалість операційного дня для реєстрації податкових накладних та/або розрахунків коригування до податкових накладних?

Тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану:

з 8 години до 20 години – у робочі дні;

з 0 годин 00 хвилин до 24 години 00 хвилин – якщо на операційний день припадає граничний строк реєстрації

Категорія: 101.16

3

Який порядок заповнення податкової накладної за операціями з вивезення товарів за межі митної території України в митному режимі експорту (крім операцій з вивезення за межі митної території України у митному режимі експорту окремих видів товарів)?

Податкову накладну (ПН), розраховану виходячи із фактичної ціни постачання, складають на дату складання митної декларації, що засвідчує факт перетину товарами митного кордону України.

Таку ПН не надають отримувачу (покупцю) та в ній роблять позначку 07 – Складена на операції з вивезення товарів за межі митної території України.

У графі «Отримувач (покупець)» зазначають найменування (П. І. Б.) нерезидента та через кому – країну, в якій зареєстрований покупець (нерезидент), а у рядку «Індивідуальний податковий номер отримувача (покупця)» проставляють умовний ІПН «300000000000», рядок «Податковий номер платника податку або серія (за наявності) та номер паспорта» не заповнюють.

У верхній лівій частині такої податкової накладної у відповідному рядку графи «Інформація про операцію з вивезення товарів за межі митної території України:» зазначають дату та номер договору (контракту), відповідно до якого здійснюється експортна операція, у разі здійснення таких операцій на підставі форвардного контракту у спеціальному полі роблять позначку «X». В окремому рядку зазначають дату та номер відповідної митної декларації.

У табличній частині розділу Б:

у графі 4 зазначають одиниці виміру товарів, які застосовують при оформленні митної декларації на такі товари;

у графі 8 – код ставки 901;

у графі 10 – обсяг постачання (база оподаткування) без урахування ПДВ;

графу 11 не заповнюють (нулі, прочерки та інші знаки чи символи у цій графі не проставляють).

Категорія: 101.16

4

Як заповнюється графа 3.2.2 «Власна сільськогосподарська продукція» розділу Б табличної частини податкової накладної, що подається на реєстрацію в ЄРПН починаючи з 01.10.2024, складеної сільгоспвиробником на постачання окремих видів товарів, які є власною сільськогосподарською продукцією?

Позначку «Х» у графі 3.2.2 розділу Б табличної частини ПН до моменту запровадження режиму експортного забезпечення (далі – РЕЗ) не проставляють.

Цю графу ПН заповнюватимете після запровадження РЕЗ та виключно у податкових накладних, складених сільгоспвиробником на постачання окремих видів товарів.

Категорія: 101.16

5

Яким чином заповнюються графи 4, 5 та 6 податкової накладної у разі часткового постачання послуг або оплати частини вартості послуги?

Графи 4 та 5 ПН заповнюють відповідно до Класифікатора системи позначень одиниць вимірювання та обліку (КСПОВО), чинного на дату складання ПН.

У графі 4 зазначають умовне позначення відповідної назви одиниці вимірювання/обліку (українське), зазначеної у КСПОВО.

У разі складання зведених ПН, особливості заповнення яких викладені у п. 11 Порядку заповнення податкової накладної, у графі 4 вказують «грн», крім ПН, складених на негосподарське використання з типом причини 13, у яких зазначають одиницю виміру товару/послуги.

Якщо товар/послуга, що постачається, має одиницю обліку, яка відсутня у КСПОВО, у графі 4 зазначають умовне позначення одиниці вимірювання таких товару/послуги, яке використовується для обліку та відображається у первинних документах.

У графі 5 вказують код відповідної одиниці вимірювання/обліку, зазначений у КСПОВО.

Якщо в графі 4 зазначено умовне позначення одиниці виміру, яка відсутня в КСПОВО, графу 5 не заповнюють.

До графи 6 вносять дані щодо кількості (об’єму, обсягу) постачання товарів/послуг.

При складанні ПН на повне постачання послуги або на суму коштів, що надійшла на поточний рахунок як попередня оплата (аванс) у повному обсязі, у графі 6 податкової накладної зазначають «1».

У разі складання ПН на часткове постачання послуги або на суму попередньої оплати частини вартості послуги у графі 6 зазначають відповідну частку наданої (оплаченої) послуги у вигляді десяткового дробу. Наприклад, у разі постачання частини послуги, яка відповідає половині обсягу, вказаного у договорі, або у разі отримання суми попередньої оплати у розмірі половини договірної вартості послуги у графі 6 вказують число «0,5».

Категорія: 101.16

6

Чи може платник ПДВ у період дії воєнного стану зареєструвати податкову накладну/розрахунок коригування до податкової накладної в ЄРПН у вихідний день, якщо такий день є граничним днем реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування до податкової накладної?

Починаючи з 08.02.2023 тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану, платник ПДВ може зареєструвати в ЄРПН ПН/розрахунок коригування (РК) у вихідний день, на який припадає граничний строк реєстрації в ЄРПН ПН/РК.

Категорія: 101.16

7

Хто повинен накласти кваліфікований електронний підпис при реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування до податкових накладних в ЄРПН у разі звільнення особи, уповноваженої підписувати податкові накладні/розрахунки коригування до податкових накладних до закінчення граничного терміну їх реєстрації та призначення на посаду нової уповноваженої особи

Головний бухгалтер (бухгалтер) або керівник (у разі відсутності у постачальника (продавця) посади бухгалтера).

Категорія: 101.17

8

Які дії платника якщо протягом операційного дня не отримано квитанції про прийняття або неприйняття, або зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування?

Необхідно:

переглянути дані ЄРПН щодо складених платником чи його контрагентами ПН/РК через Електронний кабінет;

звернутись до Центру обслуговування платників податків за своїм місцезнаходженням чи до гарячої лінії за телефоном 0-800-501-007 (напрямок 8) з детальним описом ситуації.

Категорія: 101.17

Податок на прибуток

9

Як розраховується від’ємний загальний результат переоцінки цінних паперів не врахований у попередніх податкових періодах, який відображається у рядку 04 додатка ЦП до Податкової декларації з податку на прибуток підприємств та який порядок його перенесення у наступні податкові (звітні) періоди?

Якщо загальна сума уцінок цінних паперів, відображена у складі фінрезультату до оподаткування (показник рядка 4.1.3.2 додатка ЦП), перевищує загальну суму дооцінок цінних паперів, відображену у складі фінрезультату до оподаткування (показник рядка 4.1.3.1 додатка ЦП) за відповідний податковий (звітний) період, то розраховане у рядку 4.1.3 РІ додатка ЦП від’ємне значення загального результату переоцінки цінних паперів збільшує фінрезультат до оподаткування такого ж податкового (звітного) періоду та, відповідно, відображається у рядку 4.1.3 ЦП додатка РІ до рядка 03 РІ Декларації (абзац 3 пп. 141.2.1 Податкового кодексу України; ПК).

Така сума від’ємного значення загального результату переоцінки цінних паперів, яка збільшила фінрезультат до оподаткування (рядок 4.1.3 РІ додатка ЦП), відображається у наступному податковому (звітному) періоді у рядку 04 «Від’ємний загальний результат переоцінки цінних паперів, не врахований у попередніх податкових періодах» додатка ЦП.

Категорія: 102.20.02

10

Яка інформація зазначається у графах 31 – 33 Звіту про контрольовані іноземні компанії (КІК) (у. т. ч. у колонці «Перелік операцій» граф 31 – 33 Звіту)?

У графі 31 Звіту про контрольовані іноземні компанії (далі – Звіт) зазначають перелік операцій контрольованої іноземної компанії (КІК) із нерезидентами, що зареєстровані у державах (на територіях), що включені до переліку держав (територій), затвердженого постановою КМУ від 27.12.2017 № 1045, з повним переліком операцій, проведених з такими нерезидентами (зазначають повне найменування нерезидента, назву держави (території), код країни та код платника податку).

У графі 32 Звіту зазначають перелік операцій КІК із нерезидентами ― пов’язаними особами, з повним переліком операцій, проведених з такими нерезидентами (повне найменування нерезидента, назва держави (території), код країни та код платника податку).

У графі 33 вказують перелік операцій КІК з нерезидентами, організаційно-правова форма яких включена до переліку, затвердженого постановою КМУ від 04.07.2017 № 480, з повним переліком операцій, проведених з такими нерезидентами (повне найменуванням нерезидента, назва держави (території), код країни та код платника податку).

У колонці «Перелік операцій» граф 31 – 33 Звіту зазначають інформацію щодо назви операції без деталізації її змісту. Таку інформацію зазначають по кожній операції окремо.

Категорія: 102.23

11

Показники яких рядків Звіту про фінансові результати (Звіту про сукупний дохід) (за формами №№ 2, 2-м) включаються до витрат резидента Дія Сіті – платника податку на прибуток на загальних підставах або резидента Дія Сіті – платника податку на особливих умовах для розрахунку суми перевищення вартості майна, робіт, послуг (крім роялті), придбаного (придбаних) у платників ЄП протягом податкового (звітного) року згідно з п.п. 140.5.17 п. 140.5 ст. 140 та п.п. 135.2.1.15 п.п. 135.2.1 п. 135.2 ст. 135 ПКУ?

У разі складання фінзвітності за ф. № 2 до витрат включають сумарні показники, які зазначені у рядках:

2050 «Собівартість реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг)»;

2130 «Адміністративні витрати»;

2150 «Витрати на збут»;

2180 «Інші операційні витрати»;

2250 «Фінансові витрати»;

2255 «Втрати від участі в капіталі»;

2270 «Інші витрати».

У разі складання фінзвітності за ф. № 2-м до витрат включають показник, який зазначений у рядку 2285 «Разом витрати».

Категорія: 102.24

12

Що є базою оподаткування у 2024 році резидента Дія Сіті – платника податку на особливих умовах, який протягом попередніх років був платником податку на прибуток на загальній системі оподаткування та з 01.07.2024 перейшов на спеціальний режим оподаткування резидента Дія Сіті, при здійсненні операцій з придбання майна (робіт, послуг) у платників ЄП?

Сума коштів, виплачених резидентом Дія Сіті – платником податку на особливих умовах після 01.07.2024 у зв’язку з придбанням майна, робіт, послуг у платників єдиного податку, що перевищує 50% суми витрат від будь-якої діяльності, визначених за показниками Звіту про фінансові результати (звіту про сукупний дохід), за 2023 рік.

Категорія: 102.24

ПДФО

13

За яким кодом класифікації доходів бюджету платники податків сплачують штрафні санкції за неподання або несвоєчасне подання додатка 4ДФ до Розрахунку?

За кодом класифікації доходів бюджету «11010100».

Категорія: 103.07

14

Який документ повинна надати контролюючому органу ФО – резидент, яка отримала іноземні доходи, якщо податки за межами України не сплачувались?

Такими документами можуть бути:

виписки з рахунків банків;

трудовий договір з іноземною компанією;

довідка іноземної компанії про суми нарахованої заробітної плати (за наявності);

інвойси, договори купівлі-продажу майна, розташованого за межами України;

податкова декларація з відміткою контролюючого органу іноземної держави про отримання доходів (з перекладом на українську мову, окрім англійської) тощо.

Категорія: 103.19

Податок на нерухомість

15

Яким чином обчислюється сума податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, якщо об’єкти житлової нерухомості, що перебувають у власності ФО, у тому числі розташовані на територіях активних бойових дій або тимчасово окупованих російською федерацією територіях України?

Обчислюють виходячи із сумарної загальної площі об’єктів, що перебувають у власності платника. Податок не нараховують та не платять за житлову нерухомість, розташовану на тимчасово окупованих територіях.

Категорія: 106.07

Єдиний податок

16

Чи мають право платники ЄП (першої – третьої груп), які використовують сонячні панелі для власних потреб, перебувати на спрощеній системі оподаткування?

Так, мають право.

Категорія: 107.05

Плата за землю

17

Хто є платником орендної плати за земельні ділянки державної або комунальної власності та повинен подавати податкову декларацію з плати за землю, у разі оренди ЮО земельної ділянки державної або комунальної власності та передачі цієї земельної ділянки у суборенду згідно з договором?

Юрособа, яка орендує земельну ділянку державної або комунальної власності, та уклала договір суборенди на цю ділянку.

Категорія: 111.01

18

Чи нараховується та сплачується плата за землю (земельний податок та орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності) за земельні ділянки (земельні частки (паї)), на яких розташовані (наявні) фортифікаційні споруди (в т. ч. за період до 06.05.2023 – дати набрання чинності ЗУ від 11 квітня 2023 року № 3050-ІХ, яким внесено зміни до п.п. 69.14 п. 69 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ)?

За період з 01.03.2022 до 05.05.2023 (до дати набрання чинності Закону України від 11.04.2023 № 3050-ІХ) не нараховується та не сплачується плата за землю (земельний податок та орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності) за земельні ділянки (земельні частки (паї), які були визначені обласними військовими адміністраціями як такі, на яких наявні фортифікаційні споруди.

З 06.05.2023 не нараховується та не сплачується плата за землю за земельні ділянки, що перебувають у консервації (тобто на яких розташовані військові інженерно-технічні та/або фортифікаційні споруди), на підставі рішення відповідного органу місцевого самоврядування, що здійснює розпорядження земельними ділянками державної та комунальної власності, про затвердження робочого проєкту землеустрою щодо консервації земельної ділянки, а також відомостей/даних Державного земельного кадастру.

Категорія: 111.05

Ліцензування

19

Яка форма розрахунків застосовується при оптовій торгівлі тютюновою сировиною, тютюновими виробами, рідинами, що використовуються в електронних сигаретах?

Виключно безготівкова форма.

Категорія: 113.02

20

Чи може СГ здійснювати роздрібну торгівлю алкогольними напоями, тютюновими виробами та рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, через інтернет-магазин?

Може здійснювати за наступних умов:

наявності ліцензій на відповідні види діяльності;

наявності місця здійснення роздрібної торгівлі (для алкогольних напоїв додаткова вимога приміщення торговельною площею не менше 20 кв. метрів), яке обладнане реєстраторами розрахункових операцій та/або програмними реєстраторами розрахункових операцій (незалежно від їх кількості) або де є книги обліку розрахункових операцій;

забезпечення дотримання вимог ст. 71 Закону України від 18.06.2024 № 3817-ІХ.

Категорія: 113.03

21

Чи може СГ повернути кошти, сплачені за ліцензії на виробництво спирту етилового, спиртових дистилятів, алкогольних напоїв та тютюнових виробів і пального, оптову торгівлю спиртом етиловим, спиртовими дистилятами, оптову та роздрібну торгівлю алкогольними напоями та тютюновими виробами і пальним, на зберігання пального, у разі отримання відмови у її видачі?

Так, може. Для повернення коштів суб’єкт господарювання повинен подати:

заяву про повернення коштів (в якій додатково зазначити код класифікації доходів бюджету, суму внесеного платежу, номер і дату платіжної інструкції, що підтверджує внесення плати за відповідну ліцензію);

копію рішення про відмову у видачі ліцензії (за наявності).

Категорія: 113.04

22

До якого контролюючого органу, за якою формою, в які терміни подається декларація про провадження господарської діяльності із зберігання пального яке споживається для заправлення електрогенераторної установки?

Декларація про провадження господарської діяльності із зберігання пального (далі – Декларація) яке споживається для заправлення електрогенераторної установки подається до територіальних органів центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику (Головних управлінь ДПС в областях та м. Києві) за місцем здійснення зберігання пального.

Декларацію складають у довільній формі та подають до початку здійснення зберігання пального, яке споживається для заправлення електрогенераторної установки.

Категорія: 113.04

23

За який звітний період вперше подаються форми звітності № 1-ВП та № 1-ОП затверджені наказом Міністерства фінансів України від 18.06.2024 № 296?

Звіт форми № 1-ВП:

1) щомісяця, не пізніше 10 числа місяця, наступного за звітним:

виробниками спирту етилового, спиртових дистилятів, біоетанолу, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, які здійснюють виробництво та/або ввезення на митну територію України, вивезення за межі митної території України зазначених товарів (продукції) – починаючи з жовтня 2024 за вересень 2024;

суб’єктами господарювання, які здійснюють ферментацію тютюнової сировини – починаючи з лютого 2025 за січень 2025.

2) не пізніше 01 лютого року, наступного за звітним – суб’єктами господарювання, які отримали ліцензію на право вирощування тютюну – починаючи з січня 2026 за 2025 рік;

3) не пізніше 20 числа місяця, наступного за звітним роком – починаючи з січня 2025 за 2024 рік:

малі виробництва дистилятів;

малі виробництва виноробної продукції;

малі виробництва пива.

Звіт форми № 1-ОП – суб’єктами господарювання, які здійснюють оптову торгівлю спиртом етиловим, спиртовими дистилятами, біоетанолом, алкогольними напоями, тютюновими виробами, тютюновою сировиною, тютюном, промисловими замінниками тютюну, рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, та/або ввезення на митну територію України, вивезення за межі митної території України зазначених товарів (продукції) – щомісяця, не пізніше 10 числа місяця, наступного за звітним – починаючи з жовтня 2024 за вересень 2024.

Ліцензіати, які мають одночасно ліцензії на право виробництва та на право оптової торгівлі спиртом етиловим, спиртовими дистилятами, алкогольними напоями, тютюновими виробами, рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, подають лише звіти, передбачені для виробників таких товарів (продукції), а саме Звіт форми № 1-ВП.

Категорія: 113.04

24

Яка відповідальність та з якої дати застосовується за порушення вимог щодо форми розрахунків при здійсненні операцій з оптової торгівлі спиртом етиловим, спиртовими дистилятами, біоетанолом, алкогольними напоями, тютюновими виробами, тютюновою сировиною, рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, пальним?

З 27.07.2024 ― дати набрання чинності Законом України від 18.06.2024 № 3817-ІХ.

Застосовується фінансова відповідальність у розмірі 200% вартості реалізованих товарів (продукції), але не менше 25 розмірів мінзарплати, встановленої на 1 січня звітного року.

Також до керівників та інших посадових осіб такого суб’єкта господарювання застосовується адміністративна відповідальність передбачена ст. 163-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КпАП).

Категорія: 113.05

Акцизний податок

25

Які алкогольні напої та тютюнові вироби вважаються немаркованими МАП, та яка передбачена відповідальність до СГ за зберігання, транспортування, продаж таких товарів, в тому числі, якщо виявлено декілька порушень?

Умови, за яких алкогольні напої та тютюнові вироби вважаються немаркованими визначено п. 226.9 ПК.

За зберігання, транспортування, продаж немаркованих алкогольних напоїв чи тютюнових виробів застосовуються фінансові санкції:

до суб’єкта господарювання ― у вигляді штрафів, що передбачені ст. 73 Закону України від 18.06.2024 № 3817-ІХ;

до посадових осіб такого суб’єкта ― адміністративна відповідальність відповідно до вимог ст.ст. 156 та 164-5 КпАП. При вчиненні однією особою двох або більше адміністративних правопорушень адміністративне стягнення накладається за кожне правопорушення окремо.

Категорія: 114.09

Рентна плата

26

Які додатки подаються разом зі звітною новою або уточнюючою податковою декларацією з рентної плати у разі виправлення показників в окремих додатках та/або якщо деякі додатки не були подані разом зі звітною декларацією?

Подають:

зі звітною новою податковою декларацією з рентної плати (далі – Декларація) всі додатки, в яких обчислюють податкові зобов’язання за відповідними видами об’єкта оподаткування;

з уточнюючою Декларацією лише додатки, в яких виявлені помилки, та у зв’язку з цим уточнюють податкові зобов’язання за відповідним видом об’єкта та/або додатки за об’єктами оподаткування, які не були подані разом зі звітною Декларацію.

Категорія: 118.06

Трансфертне ціноутворення

27

Чи набула чинності Багатостороння угода компетентних органів про автоматичний обмін звітами у розрізі країн (Multilateral Competent Authority Agreement on the Exchange of Country-by-Country Reports)?

Так, 04.07.2024.

Категорія: 131.07

ЄСВ

28

Чи звільняються від сплати єдиного внеску за себе ФОП, особи, які провадять незалежну професійну діяльність, та члени фермерських господарств в період воєнного стану в Україні?

Мають право тимчасово, з 01.03.2022 до припинення або скасування воєнного стану та протягом 12 місяців після припинення або скасування воєнного стану, не нараховувати, не обчислювати та не сплачувати ЄСВ за себе відповідно до п. 9-19 розділу VIII Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон).

У разі прийняття рішення про обчислення та сплату ЄСВ у період, визначений п. 9-19 розділу VIII Закону, такий період необхідно відобразити в звітності, що містить інформацію щодо сум нарахованого ЄСВ.

Категорія: 201.04

Адміністрування податків

29

Чи повинна ФОП при проведенні документальних перевірок (у т. ч. у зв’язку з припиненням діяльності) надавати виписки зі своїх рахунків, що відкриті для власних потреб?

Так, повинна, оскільки виписки з рахунків є первинними документами.

Категорія: 130.06

30

Як здійснюється оскарження в адміністративному порядку постанови про накладення адміністративного стягнення, яку виніс податковий орган, та в які терміни?

Скарга може бути подана протягом 10 днів з дня винесення постанови до ДПС або податкового органу, посадова особа якого винесла постанову.

Скарга, що надійшла до податкового органу, який виніс постанову по справі про адміністративне правопорушення, реєструється і протягом 3 діб надсилається разом із справою до ДПС.

Скарга на постанову по справі про накладення адміністративного стягнення розглядається ДПС в 10-денний строк з дня її надходження.

Категорія: 132.03

31

Чи має право ЮО для отримання кваліфікованого електронного підпису в КНЕДП ДПС надати засвідчену копію статуту, якщо була зареєстрована після 01.01.2016, але не має електронного примірника документів у ЄДР?

Ні, не має права.

Категорія: 301.02


Вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Військовий збір: коли вираховувати за ставкою 5%

Військовий збір в Україні має збільшувати надходження до бюджету для фінансування ЗСУ. Розрахунок та утримання військового збору з 1 жовтня після прийняття Закону про підвищення податків № 11416-д, об’єкти оподаткування, платники збору, звітність та штрафи — у статті
167220

Ставки податків та інші зміни після набуття чинності Закону № 4015: як є і як буде (таблиця)

Закон про підвищення податків (законопроєкт № 11416-д) ще не набрав чинності. Проте ми вже розібрали до крихт усі зміни, які він передбачає. Тримайте порівняльну таблицю, як є і як буде після того, як президент підпише Закон
1402

Створення підприємства: послідовність дій

Ви вирішили розпочати або продовжити свою справу шляхом створення нового підприємства. Це важлива річ. Стаття допоможе зрозуміти послідовність дій під час реєстрації підприємства, а також визначитися, чи варто це робити, адже є й інші альтернативні варіанти ведення бізнесу
68886

❗ Військовий збір 5%: робочі кейси і рішення до них

Закон про підвищення податків (законопроєкт № 11416-д) ще не набрав чинності. Проте запитання «Як діяти з військовим збором» ― запитання ТОП серед бухгалтерів. Редакція Головбух провела терміновий вебінар щодо військового збору і роз'яснила всі тригерні моменти на цю тему. Дізнайтеся, які ситуації найбільше занепокоїли ваших колег, і як їх розв'язати
3105

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді